Σήψη της Χελιδόνας

Όταν ακούς τον όρο σήψη, αναφερόμαστε στη βαθιά μυκητιασική μόλυνση στις αύλακες της χελιδόνας.

Πρόκειται για τόσο κοινό πρόβλημα, που δυστυχώς αρκετός κόσμος, ακόμη και επαγγελματίες το παραβλέπουν και δεν το θεωρούν μεγάλη υπόθεση

Παρόλα αυτά η σήψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή χωλότητα, έντονο πόνο στο οπίσθιο τμήμα της οπλής, χρόνια προσγείωση στο πρόσθιο τμήμα, στη συνέχεια βύθιση της 3ης φάλαγγας, λεπτό-επίπεδο πέλμα, αποστήματα, περιστροφή της κεράτινης κάψουλας, αποκόλληση και ρωγμές του τοιχώματος, ποδοτροχυλίτιδα - κακώσεις στο έλασσον σησαομειδές, τραυματισμούς στους συνδέσμους και τους τένοντες του κάτω άκρου.

Εν συντομία, όλο το σύστημα απορρόφησης των κρούσεων αχρηστεύεται εξαιτίας του πόνου που προκαλεί μία απλή μόλυνση καθώς αλλοιώνεται η φυσιολογική λειτουργία της οπλής και μεταμορφώνεται σε μία καταστροφική δύναμη!

Υπάρχουν δεκάδες θεραπείες, διαθέσιμες σε καταστήματα η και σπιτικές συνταγές. Το πόσο καλά θα λειτουργήσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από το αν τελικά θα μείνουν στο μπουκάλι η αν θα καταλήξουν συστηματικά στην οπλή του αλόγου!

Έπειτα το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας μπορεί να εξαρτηθεί από βασικούς παράγοντες όπως τις συνθήκες σταβλισμού, τη διατροφή, τη φροντίδα των οπλών, τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τη συχνότητα και τον τρόπο εφαρμογής της θεραπείας.

Παρακάτω είναι η δική μου πρόταση
εύκολη, πρακτική και οικονομική
Το κλειδί είναι η βαθιά εφαρμογή με τη χρήση 60άρας σύριγγας τροφής, ακριβώς στο βυθό της αύλακας.

Προαιρετικά η όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορείς να κάνεις πριν την εφαρμογή, βαθιές πλύσεις της αύλακας με σαπουνόνερο, Betadine scrub, η μηλόξυδο, πάλι με τη χρήση σύριγγας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Sudocrem : Θειικός Χαλκός 3:1

Την κρέμα μπορείς να την προμηθευτείς από όλα τα φαρμακεία, οι μαμάδες πρέπει να τη γνωρίζουν πολύ καλά, την έχουν χρησιμοποιήσει ήδη με το κιλό.

Θειικό χαλκό - Γαλαζόπετρα, θα βρεις στα οπωροκηπευτικά.
Θέλεις να είναι σε σκόνη και να μην περιέχει άλλες ουσίες.
Την κρέμα τη χρειαζόμαστε λόγο της περιεκτικότητας της σε Οξείδιο του ψευδαργύρου και τον ενοχλητικό τρόπο να κολλάει πολύ καλά παντού!

Βολεύει καλύτερα να κάνεις την ανάμειξη σε διαφορετικό δοχείο και όχι μέσα στη σύριγγα.

Προτείνω να φτιάχνεις μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι κάθε φορά για να είναι το ίδιο δραστική η θεραπεία.

Με ένα ξυλάκι παγωτού η γλωσσοπιέστρα γεμίζεις τη σύριγγα.

Κάνεις καλά αγκύλη.
Η θεραπεία δεν λειτουργεί πάνω από την κοπριά!

Σε κάποια άλογα θα χρειαστεί να τυλίξεις βαμβάκι γύρω από την μύτη της αγκύλης σαν μπατονέτα για να καθαρίσεις καλά την αύλακα. Ένα κόλπο που μου έμαθε ο Szabo Miklos.

Πρόσεξε το φαγητό. Δεν θα φταίει το άλογο αν πασαλείψει με τις οπλές του το φαγητό του. Οχι, δεν μου έχει τύχει για να ξέρω τι θα συμβεί αν φάει sudocrem και γαλαζόπετρα.

Επανέλαβε 3 φορές τη βδομάδα.

Μην πασαλείβεις όλη την οπλή.

Μην αλλάζεις την αναλογία.

Σκοπός είναι να καθαρίσεις τα βακτήρια και τους μύκητες
προκαλώντας όσο λιγότερη ζημιά γίνεται στον ζωντανό ιστό.

Πρέπει να δεις αποτελέσματα από την επόμενη εβδομάδα.
Αν όχι πρέπει να τσεκάρεις τους παράγοντες που ανέφερα προηγουμένως, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.

0 comments:

Post a Comment