2-ήμερο Εργαστήριο
"Κάθε άλογο έρχεται στον κόσμο υγιέστατο και χωρίς πέταλα, με την προδιάθεση να ακολουθήσει την αγέλη από την πρώτη κιόλας μέρα σε δύσβατες διαδρομές και σκληρά εδάφη για πολλά χιλιόμετρα.
Τι συνέβη και το δικό σου άλογο έχει ευαίσθητες οπλές και πρέπει να φοράει πέταλα;
Τις περισσότερες φορές τα οικόσιτα άλογα πεταλώνονται όταν φτάσει περίπου η ηλικία να ιππευθούν ή να ξεκινήσουν να δουλεύουν. Αυτό συμβαίνει από συνήθεια και από την κολλητική φοβία πως θα φαγωθούν τα νύχια τους σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούν να περπατήσουν. Είναι αλήθεια πως τα περισσότερα οικόσιτα άλογα σήμερα έχουν πολύ ευαίσθητες οπλές για να περπατήσουν ξυπόλητα αλλά γι αυτό φταίμε εμείς και οι κακές συνήθειες-συνθήκες διαχείρισης και σταβλισμού που ακολουθούμε.
Οι περισσότεροι πεταλωτές αντιμετωπίζουν την οπλή απλά εξωτερικά. Η οπλή του αλόγου όμως δεν είναι ένα νεκρό κομμάτι ξύλο. Είναι ένας ζωντανός πολυσύνθετος μηχανισμός που μεγαλώνει από μέσα προς τα έξω και για να μεγαλώσουμε υγιείς και γερές οπλές πρέπει όλο το άλογο να βρίσκεται σε άψογη φυσική κατάσταση."


Έτσι, από τον Απρίλιο του 2017 αποφασίσαμε να φορτώσουμε τα εργαλεία μας στο αυτοκίνητο και να ταξιδέψουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας διοργανώνοντας διήμερα εργαστήρια Ποδοκομίας και Φυσικής Φροντίδας Οπλών. Τα σεμινάρια είναι τόσο για ιδιοκτήτες ενός ή και περισσότερων αλόγων, όσο και για επαγγελματίες πεταλωτές (με ανοιχτό μυαλό). Παρακάτω είναι τα θέματα που θα εξετάσουμε. Έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε το εργαστήριο να είναι απλό και περιεκτικό αλλά και ταυτόχρονα εξειδικευμένο. Φυσικά το επίπεδο των συμμετεχόντων θα καθορίσει την ροή του εργαστηρίου και τα θέματα που θα καταφέρουμε να καλύψουμε.


Ημέρα 1η Θεωρία
Την πρώτη μέρα θα δούμε αναλυτικά τις δομές και τον μηχανισμό της οπλής. Θα γνωρίσουμε το ιδανικό μοντέλο, τις οπλές των άγριων αλόγων, το οποίο θα είναι το παράδειγμα και ο οδηγός μας. Θα δούμε πως η διατροφή και οι μεταβολικές διαταραχές επηρεάζουν την υγεία των οπλών και πως μπορούμε να τη βελτιώσουμε και να τη συμπληρώσουμε. Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα σταβλισμού σήμερα και ιδέες για να ενθαρρύνεται το άλογο σας να κινείται περισσότερο και να διατηρείται σε φόρμα ψυχικά και σωματικά με διάφορα τεχνητά ερεθίσματα. Η οικόσιτη οπλή, τα κοινά κακά παραδείγματα, πως να διαβάζεις κάθε οπλή και να βλέπεις που βρίσκεται η τρίτη φάλαγγα χωρίς ακτινογραφίες. Τι χρειάζεται τελικά να κόψεις, καλύτερα, τι δεν πρέπει να κόψεις, η διαφορά του Συμβατικού Εξονυχισμού και της Φυσικής Φροντίδας. Πώς να ενεργοποιήσεις όλες τις δομές της οπλής και κυρίως το οπίσθιο, συνήθως αδύναμο τμήμα και τη χελιδόνα. Πώς να αναγνωρίζεις τις βασικότερες παθήσεις της οπλής, Ευαίσθητα Τοιχώματα, Λεπτό Πέλμα, Νόσος της Λευκής Γραμμής, Σήψη, Ανισορροπία, Αποκλίσεις, Αποστήματα, Ενδονυχίτιδα, Οστεοπάθεια, τα συμπτώματα, η θεραπεία και η αποκατάσταση.

Ημέρα 2 Εργαστήρι
Τη δεύτερη μέρα είμαστε κάτω από το άλογο. Δείχνω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ, πως και πότε τα χρησιμοποιώ, τι λειτουργεί και τι όχι και πως γίνεται η συντήρησή τους. Παρουσιάζω νέες τεχνοτροπίες και τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιώ για προστασία και αποκατάσταση. Μποτάκια, Συνθετικά Πέταλα, Συνθετικό Νάρθηκα, Αποτυπωτικό Υλικό, Πάτους και Σιλικόνες. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις παρακολουθήσει το σεμινάριο της πρώτης ημέρας γιατί το σημαντικότερο εργαλείο είναι η σκέψη. Θα δείξω πως να δουλεύεις έξυπνα και ξεκούραστα και πως να βοηθήσεις το άλογο να νιώσει άνετα ακόμη και αν είναι η πρώτη του φορά. Ο μέγιστος αριθμός αλόγων που μπορούμε να ασχοληθούμε την ημέρα του εργαστηρίου είναι οχτώ, εκ των οποίων κάποια μπορεί να είναι των συμμετεχόντων, κατόπιν συνεννόησης με τον διοργανωτή.


Βασικές Πληροφορίες

 • Πρόκειται για εργαστήριο που περιλαμβάνει πρακτική εκπαίδευση και επαφή με άλογα
 • Υπεύθυνος για την ασφάλεια σου είσαι εσύ
 • Προβλέπεται ότι θα είσαι ευγενικός και συνεργάσιμος με τους γύρω σου και με τα άλογα

 • Το εργαστήριο δεν γίνεται μόνο για εσένα
  θα υπάρχουν άτομα με λιγότερες γνώσεις και εμπειρία από εσένα
  θυμήσου πως κι εσύ ήσουν κάποτε σε αυτή τη θέση
  και συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου είχαν συμπεριφερθεί τότε

 • Άσε και τους άλλους να βλέπουν και κράτησε γραπτά τις απορίες σου για το τέλος

 • Σεβόμαστε τους χώρους που θα διεξαχθεί το σεμινάριο,
  στο χώρο μπορεί να γίνονται την ίδια ώρα μαθήματα, θεραπείες η άλλες εκδηλώσεις
  Φροντίζουμε έτσι ώστε να μην εκθέσουμε ή φέρουμε σε δύσκολη θέση τον διοργανωτή

 • Απαγορεύεται η ηχογράφηση και η μαγνητοσκόπηση
  Μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες και να κρατάς σημειώσεις με τον παλιό καλό τρόπο

 • Προτείνω να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα (κι ακόμα παραπάνω!)
  Αρκετό νερό, καφέ, σνακ, φαγητό, χυμό, καπνό
  -όχι μπύρες, τσίπουρα, αλκοόλ και παράνομες ουσίες
  συνήθως υπάρχει καφέ-εστιατόριο στο χώρο
  εξοπλίσου πριν ξεκινήσουμε ή στα διαλείμματα για να μην διακόπτεται η ροή του σεμιναρίου
  Ντύσου κατάλληλα, ζεστά το χειμώνα, δροσερά και καπέλο το καλοκαίρι
  Αν δεν νιώθεις άνετα δεν θα σου μείνει τίποτα από το σεμινάριο

 • Κάνε έγκαιρα κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχείο/ξενώνα
  ο διοργανωτής μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Σητεία, Κρήτη Με Άλογα στο Εδώ και Τώρα 20 Οκτωβρίου 2018
Καρύταινα Αρκαδίας, Πελοπόννησος Αγρόκτημα Παπάκια 01 Σεπτεμβρίου 2018
Σητεία, Κρήτη Με Άλογα στο Εδώ και Τώρα 14 Οκτωβρίου 2017
Αθήνα, Μαρκόπουλο ΕΣΠΙ 24 Ιουνίου 2017
Καλαμάτα, Πελοπόννησος Ιππόσχεση Καλαμάτας 09 Απριλίου 2017

Φωτογραφίες Εργαστηρίων

0 comments:

Post a Comment